Özgür İnternet Gazetesi – Halkın ve Sadece Haklının Yanında…
mustafa kemalin aslerleri 2
XX

SOSYAL DEMOKRAT KANDIRMACALARI

0 1.293

SOSYAL DEMOKRAT KANDIRMACALARI

1860’lardan itibaren sosyalist ideoloji, yine sosyalistler tarafından eleştirilmeye başlanmıştı. İşçi sınıfının sermaye sınıfını yok edecek ihtilalci yaklaşımı, “şiddet” denilerek kabul edilmiyordu. Bu nedenle, işçi sınıfı ile sermaye sınıfının birlikte yaşayacağı “Sosyal Demokrasi” ideolojisi ortaya atıldı.

1870’lerden itibaren Avrupa’da sosyalistler tarafından sosyal demokrat partiler kurulmaya başlandı.

Dünya işçilerini örgütlemek amacıyla 1864’te kurulan Sosyalist Enternasyonale, sonraki yıllarda sosyal demokrat partiler de katılmaya başladı.

1896’da Sosyalist Enternasyonal, 1918’de ABD Bşk Wilson “Bütün ulusların kendi geleceklerini belirlemeye hakları olduğunu” açıkladı.

  1. Dünya Savaşı’ndan sonra, Doğu Avrupa’ya kadar yayılmış sosyalizmi durdurmak gerekiyordu. Bu amaçla Avrupa’da kapitalizmin desteklediği sosyal demokrat partiler, “sosyal refah devleti” modeli ile öne çıkarıldılar.

Avrupa Sosyal Demokrat Partileri, kendi ülkelerinin gerçeklerine göre farklı uygulamalar ve yaklaşımlar gösterdiler. Öncelikleri halklarının sosyal refahlarını artırmak oldu.

Avrupa sosyal demokrasisi bu süreci yaşarken Türkiye’de neler oldu? Vahdettin’in izni ile Aralık 1918’de genel sekreteri bir Rum olan Sosyal Demokrat Parti’si kuruldu. Parti programında “Wilson Prensipleri” yer alıyordu. SDP 1925’te yasaklandı.

1946’da Cemil Arif Alpay tarafından “Türk Sosyal Demokratlar Partisi” kuruldu. Parti programında tarikatlara izin, Arapça harflere dönülmesi, dil öğrenme serbestliği, askerliğin 6 aya indirilmesi yer alıyordu! CHP’ye yanaşmaya çalışmış, başaramamış ve 1951’de kapanmıştır.

Sosyal demokratların hedefi, 1900’lü yıllardan beri Türkiye’yi Cumhuriyeti’ni yıkmak ve parçalamaktı.

1983’te Avrupa hayranı ve kopyacısı Erdal İnönü tarafından Sosyal Demokrasi Partisi –SODEP kuruldu. SODEP’in parti programında özgürlük, eşitlik, demokratiklik ilkelerine vurgu yapılıyordu. Bu ilkelerin temelinde üye olduğu Sosyalist Enternasyonal veya Wilson Prensipleri vardı.

Ardından, SODEP ile Necdet Calp’in kurduğu Halkçı Parti 1985’te birleşip SHP- Sosyal Demokrat Halkçı Parti’yi oluşturdular. SHP amblemine zeytin dalı ve yanına 6 Ok koymaları kandırmacanın açık göstergesiydi. Sanki, Atatürkçülükten vazgeçmemiş bir parti idi…!

Nitekim, Erdal İnönü’nün SHP’si, üyesi olduğu Sosyalist Enternasyonal ve/veya Wilson Prensiplerine dayalı ilkelerine göre 1991 milletvekili seçimlerinde PKK’nın siyasi kolu Halkın Emek Partisi’nin adaylarını SHP’den milletvekili yapıyordu.

18 Şubat 1995’te hizipçiliği ile Ecevit’i CHP’den kaçırtan Deniz Baykal’ın CHP’si ile SHP birleşti. Ülkemizi bağımsız eyaletlere bölme amacındaki Sosyal Demokratlar, Atatürk’ün partisi CHP’ye yerleştiler. (Kılıçdaroğlu ne diyordu: “Yerel yönetimlere özerklik vereceğim.”)

Çamlıhemşinli* Murat Karayalçın, 2002’de Sosyal demokrat Halk Partisi’ni kurdu. Sonra bu parti, “Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi” oldu. YSGP, 2014 cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş‘ı, 2015 genel seçimlerinde HDP‘yi destekledi.

Sosyal Demokratlar, işgal ettikleri Atatürk’ün partisini kullanarak siyasi ve ekonomik egemenliğimizi, AB uyum kriterleri ve Gümrük Birliği Anlaşması ile AB’ye teslim ettiler.

Avrupalı Sosyal Demokratlar, halklarının sosyal refahlarını öne koyarken, bizim sosyal demokratlar Türkiye ekonomisini çökerten, halkımızı yoksulluğa iten ve “Ben sosyal demokratım” diyen ABD Ajanı Kemal Derviş’i CHP’den milletvekili yaptılar…

Kulağa hoş geldiği için kandırmayı kolaylaştıran sosyal demokrat kelimeleri, bugünkü CHP’lilerin amentüsü oldu…                              Hadi bakalım; İşte Meydan…!

*Çamlıhemşin: Ermeni vatandaşlarımızın bulunduğu Rize’nin bir ilçesi.

Kaynaklar:

    1. Türkiye’de Sosyal Demokrasi – Dr. Hasan İleri – Gündüz Kitabevi
    2. Sosyal Demokrasi İdeolojisi – Adnan Güriz – Phoenix Kitap

Adnan PELVANLAR

 


 

0 0 votes
YAZI PUANI
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x