Özgür İnternet Gazetesi – Halkın ve Sadece Haklının Yanında…
mustafa kemalin aslerleri 2

İZMİR İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BULDUĞUM BAZI BİLGİLERİ PAYLAŞMAK İSTİYORUM…

0 4.612

Rengarenktir Kemeraltı her zaman, envai çeşit renk ve desenli kumaşlardan, artık pek bilinmeyen ve asırlar boyunca Camii kubbelerini süsleyen alemlere kadar on binlerce ürün satılır gün boyunca Kemeraltında.
Tarihi çarşı, her köşede yer alan farklı tatların sunulduğu lokantaları dışında İzmir’e özgü söğüş, kokoreç ve şambali gibi yerel lezzetlerin de tadılabileceği, Doğu’nun ihtişamı ve egzotik hayat tarzını yansıtan bir meşher hükmündedir her saat.
Eski iç liman aksında kümelenen ve Anafartalar caddesi boyunca uzanan, dükkanlar aslında bugün artık mevcut olmayan kıyı şeridi doğrultusunda yer almaktadır.
İlk Türk Amirali ve Sakız ve Midilli adalarını 1090’da kurduğu donanmayla fetheden Emir Çaka, aslında bozkır kavmi olan Türklerin denizle bir ilgileri olmadığı halde 1071 Malazgirt zaferi sonrası, denize açılarak çok kısa bir zamanda, şartlara nasıl da hızla adapte olduklarını göstermesi yanında, Türklerin savaşçı ve mücadeleci ruhuna ait çarpıcı bir özelliktir.
1334 senesinde Aydınoğulları Beyliğinin başına geçen Gazi Umur Bey ise İzmir’in ilk fatihi sayılır. Umur Bey diğer Türk Beyliklerinin desteğiyle bir donanma kurmuş ve Ege denizinde bir çok fetih hareketini sürdürmüştür.
1348’de Papalık Haçlı donanmasına karşı İzmir’i kurtarmak isterken, şehrin liman surları civarında şehit düşmüştür.
Güzel İzmir’in 1402 Ankara savaşı sonrası bir diğer fatihi ise savaş taktikleriyle tarihe geçen Özbek Türkü Timurdur.
İzmir’i Haçlı işgalcilerin elinden alarak yeniden Türk yerleşimine açan Emir Timur devrinde, Kemeraltı çarşısı kurulmaya ve ticari bir merkez şeklinde gelişmeye başlar.
18 bin dükkanın yer aldığı tarihi çarşı, İzmir’in tam kalbinde asırlardır ticari bir odak olmakla birlikte, sosyal bir alan olarak da tanınır.
Kentin Osmanlı devrinden kalma asırlık Camiileri yanında, her türlü taze meyve ve sebzenin, balık, et, baharat ve helvanın satıldığı Havra sokağı etrafında yer alan Sinagoglar şehrin ekonomik hayatına daha o çağlarda büyük katkı ve değişim sunan Musevi cemaatinin vakfettiği tarihi mabedlerdir.
Aslı Hevra olsa da, çarşı Kemeraltında bugün Havra sokağı adıyla tarihi varlığını sürdürmeye devam ediyor.
GÜNÜNÜZ AYDIN, SABAHINIZ HAYROLA.

 

Turan ÇATAL
Araştırmacı Gazeteci-Yazar

 

 

 


EGEDE YAŞAM

Özgür İnternet Gazetesi – Halkın Yanında

egedeyasam.net
egedeyasam.com
egedeyasam.com.tr

0 0 votes
YAZI PUANI
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x